Beste sporters,

Donderdag 28 maart, komen er 2 of 3  “status houders ” kijken bij onze vereniging om zodoende een beetje te ervaren of ze met volleyballen uit de weg kunnen.  Ik ga er van uit dat ze totaal niet kunnen ballen maar misschien worden we verrast.  Ik hoop dat we ze een beetje het gevoel kunnen geven dat ze welkom zijn! Deze contacten zijn gelegd via Natasja Wisse, die Nederlandse les geeft aan het Scalda in de regio.
En eerlijk gezegd is het goed dat ik er mee overvallen werd want mijn bijdrage in dit soort zaken is “nul” .

Wat zijn  statushouders?

Verschil asielzoeker, vluchteling en statushouder

Vluchtelingen die aankomen in Nederland worden eerst in Ter Apel opgevangen en geregistreerd als asielzoeker. Wie (na screening van de IND) in Nederland mag blijven, ontvangt een tijdelijke verblijfsvergunning en mogen dan ook hier werken. Deze is in ieder geval voor een periode van vijf jaar. Zij hebben daarmee status en dan spreken we van statushouders.

Statushouders

Na vijf jaar wordt opnieuw gekeken of het land van herkomst veilig is. Als het dan nog steeds onveilig is, mogen zij permanent in Nederland blijven. Is het land inmiddels wel veilig, dan moeten ze terug.

Elke gemeente in Nederland krijgt de opdracht om een aantal statushouders te huisvesten. Dat gebeurt meestal in gewone woningen en in samenwerking met de woningbouwvereniging.

Verder nog nieuws?

Beide Munter-teams hoeven nog maar 2 potjes bij de MBV dus het zit er bijna weer op. Met ingang van 4 april a.s. zit de korfbal niet meer achter ons heb ik begrepen, dus voor liefhebbers kan er iets meer indien gewenst!
Ondergetekende kan zelf nog niet trainen maar ik ben er wel(als chauffeur).
Tot donderdag.

Hans Kaasschieter.